PENUAAN SECARA SIHAT – MULAKAN DARI SEKARANG

Ramai di antara kita risau apabila umur semakin meningkat, keanjalan kulit berkurangan, masalah kesihatan mula bertambah disamping adanya risiko berlaku ketiakdupayaan kerana sudah tidak kuat.

Kita sering disajikan tentang kesihatan jantung, tulang dan penuaan secara sihat tetapi agak kurang bab kesihatan otot.

KEHILANGAN OTOT KERANA PENUAAN

Otot yang sihat adalah penting untuk melakukan tugasan seharian, mobiliti, mengurangkan kemungkinan terjatuh dan patah tulang serta risiko masuk hospital.

Fungsi utama sistem otot adalah pergerakan manakala otot-otot rangka membantu kita mengekalkan postur dan kedudukan tubuh badan kita. Otot-otot lain seperti otot pernafasan, otot jantung dan otot visceral pula berperanan untuk mengangkut bahan seperti oksigen, darah atau makanan dari satu bahagian badan kepada bahagian yang lain.

Penyelidikan menunjukkan bahawa daripada usia 40 tahun, individu-individu dewasa yang sihat boleh, secara semulajadi, kehilangan sehingga 8% otot setiap dekad, dan selepas umur 70 tahun, kadar itu meningkat hampir DUA kali ganda kepada 15%!

Di samping komplikasi-komplikasi lain, kehilangan jisim otot akan mengurangkan imuniti badan dan meningkatkan risiko jangkitan. Penyakit dan ketidakaktifan akan mempercepatkan lagi proses kehilangan otot tersebut.

Ketidakaktifan

Walaupun penuaan adalah proses semulajadi, proses kehilangan otot boleh diperlahankan. Adalah penting untuk kita menjaga otot seiring dengan peningkatan umur kita, dengan mendapatkan jumlah nutrien yang tepat, terutamanya protein disamping melakukan senaman yang mencukupi.

 

KEPENTINGAN PROTEIN UNTUK KESIHATAN OTOT

Protein membina, mengekalkan dan mengantikan tisu di dalam badan kita. Protein adalah rantai panjang asid amino yang membentuk asas semua kehidupan. Mereka adalah seperti mesin yang membuat semua makhluk hidup berfungsi.

Tubuh manusia terdiri daripada sekitar 100 trilion sel. Setiap sel mempunyai beribu-ribu jenis protein yang berlainan. Kerjasama di antara jenis-jenis protein yang berlainan inilah yang menyebabkan setiap sel melakukan tugasnya. Protein-protein ini adalah seperti mesin kecil di dalam sel.

Protein terdiri daripada asid amino, maka asid amino diumpamakan seperti ‘batu-bata’ di dalam pembangunan ‘blok’ protein. Terdapat 22 jenis asid amino proteinogenik.

22 jenis asid amino ini boleh diatur dalam jutaan cara yang berbeza untuk membuat berjuta-juta protein yang berlainan, masing-masing dengan fungsi tertentu di dalam tubuh. Strukturnya berbeza mengikut urutan di mana asid amino bergabung.

Protein adalah salah satu nutrien penting, atau makronutrien, di dalam diet manusia. Apabila kita makan makanan yang mengandungi protein, jus pencernaan di dalam perut dan usus kita akan memecahkan protein di dalam makanan kepada unit asas yang dikenali sebagai asid amino. Asid-asid amino ini kemudiannya boleh digunakan semula untuk membina jenis-jenis protein yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan sempurna.

Terdapat 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan atau disintesis oleh badan manusia, jadi asid-asid amino ini perlu ada dalam diet kita.

Semua protein makananan mengandungi beberapa jenis asid amino, tetapi dalam kadar yang berbeza.

Protein lengkap mengandungi kesemua asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Makanan-makanan yang mengandungi kesemua 9 asid amino penting dalam nisbah yang hampir sama dikenali sebagai protein lengkap. Protein lengkap utamanya berasal dari sumber haiwan seperti susu, daging dan telur.

Soya dan quinoa adalah protein lengkap daripada sumber sayur-sayuran.

Kebanyakkan makanan biasa tidak mengandungi protein lengkap, akan tetapi, makanan-makanan yang mengandungi protein tidak lengkap apabila dimakan bersama-sama merupakan protein lengkap. Contohnya seperti roti dan mentega kacang, hummus dan pita, dan beras dan kacang.

Tubuh manusia tidak memerlukan kesemua asid amino penting pada setiap hidangan makanan kerana ia dapat menggunakan asid amino hasil dari hidangan makanan terkini untuk membentuk protein lengkap. Maka tiadalah sebarang risiko kekurangan sekiranya kita mempunyai cukup protein sepanjang hari.

KEPERLUAN PROTEIN SETIAP HARI

Jumlah protein yang diperlukan oleh tubuh manusia setiap hari bergantung kepada banyak keadaan termasuklah jumlah pengambilan tenaga secara keseluruhan, pertumbuhan individu, dan tahap aktiviti fizikal kita. Oleh itu jumlah protein sering dianggarkan berdasarkan berat badan iaitu antara 0.8gram ke 1.8gram untuk setiap kilogram berat badan.

Rujukan pegambilan diet (DRI-Dietary Reference Intake) untuk protein adalah 0.8gram per kilogram berat badan.

Ini adalah bersamaan dengan:

  • 56gram sehari untuk lelaki yang tidak aktif
  • 46gram sehari untuk wanita yang tidak aktif

 

MEMASTIKAN PENGAMBILAN PROTEIN YANG MENCUKUPI

Dalam bidang sains pemakanan, ‘gram protein’ merujuk kepada kandungan gram protein makronutrien, bukan gram makanan yang mengandungi protein seperti daging atau telur.

Satu hidangan daging lembu yang beratnya 226gram sebenarnya mengandungi 61gram protein. Serupa dengan sebiji telur besar seberat 46gram pula mempunyai 6gram protein.

Cara pemakanan yang sihat dengan memastikan diet seimbang yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan terutamanya protein akan memastikan bahawa kita berada di landasan yang betul untuk mengekalkan kesihatan otot kita dan hidup dengan sihat sehingga ke usia tua.

Shaklee ESP. Minuman protein berasaskan tumbuhan mengandungi kesemua 22 asid amino, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Menambah 1 hidangan Shaklee ESP dalam diet anda dengan hidangan sebanyak 3 sudu setiap hari menyediakan 14g atau 25% keperluan protein harian anda.

Untuk sebarangan maklumat lanjut dan pertanyaan WA

Penafian: *Produk ini adalah produk makanan tambahan dan tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.

Rujukan

  1. Muscle up to stave off the ill effects of ageing https://www.thestar.com.my/metro/metro-news/2018/07/12/muscling-up-for-the-ageing-process-geriatrician-to-give-talk-on-importance-of-muscle-strength-at-men/#vF8oTZOicBBximxF.99
  2. http://www.innerbody.com/image/musfov.html
  3. https://www.healthline.com/nutrition/how-much-protein-per-day

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *